Προφίλ      Υπηρεσίες      Παραγωγές      Νέα      Πηγές      Επικοινωνία      Σύνδεσμοι
 
 
 
10o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΤΜΟΥ


 10ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

 Μία δεκαετία πολιτιστικής προσφοράς  με άξονα την πνευματικότητα  

Πάτμος, 29 Αυγούστου- 8 Σεπτεμβρίου 2010
Υπαίθριος χώρος Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως

Δέκα χρόνια ζωής κλείνει φέτος το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου «Η Θεία Αποκάλυψη της Μουσικής». Το Φεστιβάλ, από το 2001 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα, έχει καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες μουσικές καλοκαιρινές διοργανώσεις με ξεκάθαρο στόχο την παρουσίαση εκδηλώσεων υψηλού μουσικού και πνευματικού περιεχομένου όπως αρμόζει στον ιερό χώρο τέλεσής του. Από την Κυριακή 29 Αυγούστου έως και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου όσοι βρίσκονται στην πανέμορφη Πάτμο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε ένα τοπίο υποβλητικό ένα εξαιρετικά πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με συμμετοχές υψηλότατου επιπέδου καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Αγγλία και τη Σερβία. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 8.30μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.
   Το φεστιβάλ, η οργάνωση του οποίου ανήκει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πάτμου, στηρίζεται οικονομικά από τον Δήμο Πάτμου, την Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου του Θεολόγου, τη Nομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου (ΟΠΑΔ), το Υπουργείο Πολιτισμού και τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικήςτου Υπουργείου Υποδομων, Μεταφορών και δικτύων.

Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, αρχιμουσικό και συνθέτη Άλκη Μπαλτά, ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο κινείται το πρόγραμμα παραμένει, από την πρώτη διοργάνωση μέχρι σήμερα, ο ίδιος: η παρουσίαση μουσικών έργων που είναι εμπνευσμένα από την Χριστιανική Πίστη. Έτσι λοιπόν το φεστιβάλ θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου προχωράει στην δεύτερη δεκαετία της λειτουργίας του με στόχο να παραμείνει ένας σοβαρός πολιτιστικός θεσμός όπως αρμόζει στην ιερότητα και πνευματικότητα του νησιού της Αποκάλυψης.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 29/8 με την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, χοράρχης της οποίας είναι ο Λυκούργος Αγγελόπουλος, μίας χορωδίας που διακρίνεται για την ποιότητα και ακρίβεια στην ερμηνεία των βυζαντινών ύμνων. Στις 31/8 η συναυλία «Άρπες Αγγέλων» για 4 άρπες, φωνή και αφηγητή περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα με έργα Μπαχ, Σούμπερτ, Μότσαρτ κ.α. με παράλληλη ανάγνωση από τη Γέννηση, τον Εκκλησιαστή, τους Ψαλμούς και άλλα ιερά βιβλία. Την 1/9 θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά συναυλία αφιερωμένη στην "Ημέρα Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος", όπως έχει ανακηρύξει ο Οικουμενικός Πατριάρχης την 1η Σεπτεμβρίου, με τον Κώστα Μακεδόνα να ερμηνεύει έντεχνα ελληνικά τραγούδια εμπνευσμένα από την φύση. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί στις 3/9 με την αγγλική συμφωνική ορχήστρα “Imaestri” υπό την διεύθυνση του Αναστάσιου Στρίκου. Η ορχήστρα θα παρουσιάσει έργα των Άιβς, Ρεσπίγκι και Έλγκαρ. Μία μέρα αργότερα, στις 4/9, θα εμφανιστεί η σερβική ανδρική χορωδία “Serafim” σε κατανυκτικά χορωδιακά θρησκευτικά έργα των Ραχμάνινωφ, Μπορτνιάσκι, Κοσολάποβ κ.α. ενώ στις 5/9 η συναυλία της Ορχήστρας του φεστιβάλ Πάτμου περιλαμβάνει ένα περίτεχνα φτιαγμένο πρόγραμμα με συνθέσεις των Μότσαρτ, Μπαχ, Βιβάλντι κ.α. και πρώτες εκτελέσεις τραγουδιών των καταξιωμένων Ελλήνων συνθετών Γουρζή, Μούζα, Κονιτόπουλου, Τσαλαχούρη και Μπαλτά. Μεταξύ των έργων του προγράμματος, θα διαβαστούν από τους ηθοποιούς Φιλαρέτη Κομνηνού και Γιώργο Καραμίχο στίχοι ιερωμένων ποιητών. « Εικόνες και Ήχοι από το Ιερό βιβλίο της Αποκαλύψεως» είναι ο τίτλος της παράστασης που θα πραγματοποιηθεί στις 7/9 στην κεντρική πλατεία της Χώρας με βιντεοπροβολές του Γιάννη Νικολάου και μουσική του Βέλγου συνθέτη BrunoLibert. Τέλος, το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με το αφιέρωμα στον ζωγράφο και συγγραφέα Φώτη Κόντογλου στις 8/9, με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου και τη συμμετοχή του βαρύτονου Χάρη Ανδριανού και του ηθοποιού-αφηγητή Γιώργου Καραμίχου. Ανάμεσα σε σύντομα κείμενα από βιβλία του Κόντογλου θα ακουστούν έργα Ελλήνων συνθετών (Μικρασιάτικα, Μιχαηλίδη, Κωνσταντινίδη, Χατζιδάκη, Θεοδωράκη κ.α.) ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλονται σε οθόνη αγιογραφίες και άλλοι πίνακες του σπουδαίου ζωγράφου και λογοτέχνη.

 

Το Φεστιβάλ έχει προστεθεί στα σημαντικά κίνητρα για να επισκεφθεί κάποιος το νησί μια και κάθε χρόνο συρρέουν στις εκδηλώσεις τόσο οι κάτοικοι της Πάτμου όσο και οι επισκέπτες του νησιού, Έλληνες και ξένοι που συμβάλλουν στην περαιτέρω διάδοση της καλής φήμης του Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο Άλκης Μπαλτάς τονίζει πως «η επιτυχία φαίνεται καθαρά από την πολύ μεγάλη προσέλευση του κοινού στις συναυλίες και το θερμό του χειροκρότημα στο τέλος κάθε παράστασης. Ο χαρακτήρας του Φεστιβάλ Πάτμου δεν είναι διασκεδαστικός. Δεν πρόκειται για χαριτωμένη και ελαφρού χαρακτήρα μουσική χορευτική γιορτή. Μπροστά στο Ιερό Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη μόνο ένα πνευματικό και σοβαρό μουσικό φεστιβάλ θα μπορούσε να πραγματοποιείται και αυτό ακριβώς κάνουμε.» Γι’ αυτό και το κοινό μετά τις μαγικές και κατανυκτικές βραδιές του Φεστιβάλ χειροκροτεί ενθουσιωδώς.

 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια προς και από Πάτμο και καταλύματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Δήμο Πάτμου:Τηλ. 22473 60300, 22470 31666  22470 29363

 

  Πρόγραμμα 10ου Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

 29 Αυγούστου – 8 Σεπτεμβρίου 2010 

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Άλκης Μπαλτάς

1η Συναυλία

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία

(Χοράρχης Λυκούργος Αγγελόπουλος)

Πρόγραμμα : Βυζαντινοί ύμνοι 

 

2η Συναυλία

ΤΡΙΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – «ΑΡΠΕΣ ΑΓΓΕΛΩΝ»

  • ΑΡΠΕΣ:

Maria Bildea
Stasha MirkovicGrujic
Σίσυ Μακροπούλου
Θεόδωρος Ματούλας

  • ΑΦΗΓΗΤΗΣ:

Γιώργος Καραμίχος

  • ΤΡΑΓΟΥΔΙ

      Νατάσα Αγγελοπούλου

Πρόγραμμα :  

έργα των Bach, Curcio, Argento, Humperdink, Bernstein, Schubert, Mozart κ.α.
με παράλληλη ανάγνωση από τη Γέννηση, τον Εκκλησιαστή, τους Ψαλμούς και από άλλα ιερά βιβλία.

  

3η Συναυλία

 ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ ΚΩΣΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΑ

(με τη συνοδεία 5μελούς συγκροτήματος)

Πρόγραμμα : ελληνικά έντεχνα τραγούδια που αναφέρονται στη Φύση

 

4η Συναυλία

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ “IMAESTRI” ΥΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΆΣΙΟΥ ΣΤΡΙΚΟΥ

ΣΟΛΙΣΤ : George Hlawiczka (βιολί)

Πρόγραμμα :

  • Ch. Ives : το αναπάντητο ερώτημα
  • O. Respighi : «γρηγοριανό κοντσέρτο» για βιολί και ορχήστρα
  • E. Elgar : Παραλλαγές αίνιγμα
  

5η Συναυλία

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Η ΑΝΔΡΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ “SERAFIM” ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

Πρόγραμμα :

 Χορωδιακά θρησκευτικά έργα των Ραχμάνινωφ, Μπορτνιάσκι, Ρούσκαγια, Μοκράνιατς, Κοσολάποβ και άλλων συνθετών

 

6η Συναυλία

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

«ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ»

 Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΜΟΥ ΜΕ ΜΑΕΣΤΡΟ ΤΟΝ ΑΛΚΗ ΜΠΑΛΤΑ

ΣΟΛΙΣΤ :

Δάφνη Πανουργιά, Παναγιώτης Ανδριόπουλος (τραγούδι)

Γιάννης Σαμπροβαλάκης (κλαρινέτο)

Υβόννα Γκλίνκα (φλάουτο)

ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιώργος Καραμίχος

Πρόγραμμα : Μεταξύ των μουσικών συνθέσεων των Μότσαρτ, Βιβάλντι, Μπαχ κ.α. θα διαβαστούν ποιήματα ιερωμένων ποιητών (Παν. Καποδίστριας, Στ. Χαρκιανάκης, Καθηγούμενος Αντίπας, Βασ. Θερμός κ.α). Θα ερμηνευτούν, επίσης, σε πρώτη εκτέλεση τραγούδια των Ελλήνων συνθετών Γουρζή, Μούζα, Κονιτόπουλου, Τσαλαχούρη και Μπαλτά.

 

7η Συναυλία

ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

«Εικόνες και Ήχοι από το Ιερό Βιβλίο της Αποκαλύψεως»

Προβολή στην κεντρική πλατεία της Χώρας βίντεο που δημιούργησε ο Γιάννης Νικολάου με μουσική του Βέλγου συνθέτη Bruno Libert.

Συμμετέχουν χορευτές και η σοπράνο DianeSutherland 

 

8η Συναυλία

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 «Τα μυστικά άνθη» - ένα Αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου

 Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΜΟΥ ΜΕ ΜΑΕΣΤΡΟ ΤΟΝ ΑΛΚΗ ΜΠΑΛΤΑ

ΣΟΛΙΣΤ  

  • Χάρης Ανδριανός (βαρύτονος)
  • Αγγελίνα Τκάτσεβα (σαντούρι)
  • Αστέριος Πούφτης(μπουζούκι)

ΗΘΟΠΟΙΟΣ
  • Γιώργος Καραμίχος

Πρόγραμμα

 ένα μουσικο – φιλολογικό αφιέρωμα στον μεγάλο ζωγράφο και λογοτέχνη ο οποίος αφιέρωσε τη μοναδική του Τέχνη για να υμνήσει την Ορθόδοξη Πίστη.

Ανάμεσα σε σύντομα κείμενα από διάφορα βιβλία του Φ. Κόντογλου που θα διαβαστούν, θα ακουστούν έργα Ελλήνων συνθετών (Μικρασιάτικα, Μιχαηλίδη, Κωνσταντινίδη, Χατζιδάκη, Θεοδωράκη κ.α)

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα προβάλλονται σε οθόνη αγιογραφίες και άλλοι πίνακες του Φώτη Κόντογλου.

 

Οργάνωση: Αλέξανδρος Μούζας / ΑNAX - CULTURALPROJECTS

 

 

<


Choose language
 
© 2008 site.gr