Προφίλ      Υπηρεσίες      Παραγωγές      Νέα      Πηγές      Επικοινωνία      Σύνδεσμοι
 
 
 
9o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΤΜΟΥ
9ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου (pdf)

Η υψηλή τέχνη συνάντα την βαθειά πνευματικότητα
Πάτμος,  27 Αυγούστου- 4 Σεπτεμβρίου 2009
Υπαίθριος χώρος Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως
Στο νησί της Αποκάλυψης, σημείο αναφοράς του Χριστιανισμού και τόπο βαθειάς πνευματικότητας, θα πραγματοποιηθεί το 9ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου «Η Θεία Αποκάλυψη της Μουσικής». Από την Πέμπτη 27 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου όσοι βρίσκονται στην πανέμορφη Πάτμο θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε ένα χώρο ιερό & υποβλητικό, διακεκριμένους καλλιτέχνες  που υπηρετούν με αφοσίωση την υψηλή τέχνη της μουσικής σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει έργα από την βυζαντινή και λαϊκή μας παράδοση καθώς και έντεχνα έργα συνθετών από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα. Καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο αρχιμουσικός και συνθέτης Άλκης Μπαλτάς. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 8.30μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Το φεστιβάλ, η οργάνωση του οποίου ανήκει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πάτμου, στηρίζεται οικονομικά από τον Δήμο Πάτμου, την Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου του Θεολόγου, τη νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου και το Υπουργείο Αιγαίου.

Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου « Η Θεία Αποκάλυψη της Μουσικής» από το 2001 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα έχει καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες μουσικές καλοκαιρινές διοργανώσεις με ξεκάθαρο στόχο την παρουσίαση εκδηλώσεων υψηλού μουσικού και πνευματικού περιεχομένου όπως αρμόζει στον ιερό χώρο τέλεσής του. Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο κινείται το πρόγραμμα παραμένει, από την πρώτη διοργάνωση μέχρι σήμερα, ο ίδιος: η παρουσίαση μουσικών έργων που είναι εμπνευσμένα από την Χριστιανική Πίστη. Εκτός από την τήρηση αυτής της βασικής για το φεστιβάλ αρχής, η επιλογή του προγράμματος για την 9η, φέτος, διοργάνωση, έγινε κυρίως με το σκεπτικό να παρουσιαστούν στις συναυλίες έργα που να καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα της μουσικής φιλολογίας.

Η πρώτη συναυλία (27/8) θα ξεκινήσει με βυζαντινούς ύμνους που θα ερμηνεύσουν οι Ιεροψάλτες της Πάτμου ενώ στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ο ψάλτης και λυράρης Βασίλης Αγροκώστας υπό την συνοδεία των εγχόρδων της Ορχήστρας του Φεστιβάλ Πάτμου θα ερμηνεύσει την σύνθεσή του «Εισάκουσον μου». Στη δεύτερη συναυλία του φεστιβάλ (28/8) το κοινό θα ακούσει από την Χορωδία Καλύμνου και την Ορχήστρα του Φεστιβάλ την «Ωδή εις τον Όσιον Σάββα τον εν Καλύμνω» του Γεώργιου Χατζηθεοδώρου που θα διευθύνει και την συναυλία. Στην τρίτη συναυλία (29/8) η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου και οι διαπρεπείς Έλληνες σολίστ, Χριστίνα Παντελίδου- όμποε ντ’ αμόρε, Ευγενία Παπαδήμα- πιάνο, Τζίνα Πούλου- τραγούδι και Μαρία Κατσούρα- τραγούδι θα ερμηνεύσουν έργα μουσικής μπαρόκ -Βιβάλντι, Μπαχ, Χέντελ. Θρησκευτική μουσική από γνωστά κινηματογραφικά έργα θα ερμηνεύσει η Ορχήστρα και Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας με μαέστρο τον Δημήτρη Καρβούνη (30/8) αλλά και το μουσικό παραμύθι του Άλκη Μπαλτά «Ο εγωιστής Γίγαντας» (κείμενο Όσκαρ Ουάιλντ) για ορχήστρα, χορωδία και αφηγητή και παράλληλη προβολή διαφανειών.  Η Παιδική Χορωδία του Δήμου Αθηναίων με μαέστρο την Ρόζη Μαστροσάββα (4/9) θα ερμηνεύσει το συγκλονιστικό «Στάμπατ Μάτερ» του Περγκολέζι καθώς και θρησκευτικά τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών για παιδική χορωδία.
Κάτι που φέτος γίνεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Πάτμου είναι ένα διήμερο αφιέρωμα στην «Ημέρα για το Περιβάλλον» όπως έχει ανακηρύξει ο Οικουμενικός Πατριάρχης την 1η Σεπτεμβρίου. Στο διήμερο αυτό αφιέρωμα εκτός από έργα της κλασικής μουσικής -«4 εποχές» του Βιβάλντι (1/9) από την Ορχήστρα του Φεστιβάλ με σολίστ στο βιολί τον Νίκο Μάνδηλα και μαέστρο τον Άλκη Μπαλτά- θα ερμηνευτούν από τον γνωστό τραγουδιστή Δημήτρη Μπάση και ομάδα μουσικών, δημοφιλή ελληνικά τραγούδια που αναφέρονται στη Φύση (2/9).

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο συρρέουν στις εκδηλώσεις τόσο οι κάτοικοι της Πάτμου όσο και οι επισκέπτες του νησιού, Έλληνες και ξένοι που συμβάλλουν στην περαιτέρω διάδοση της καλής φήμης του Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το Φεστιβάλ έχει προστεθεί στα σημαντικά κίνητρα για  να επισκεφθεί κάποιος το νησί. Ο Άλκης Μπαλτάς τονίζει πως «η επιτυχία φαίνεται καθαρά από την πολύ μεγάλη προσέλευση του κοινού στις συναυλίες και το θερμό του χειροκρότημα στο τέλος κάθε παράστασης. Ο χαρακτήρας του Φεστιβάλ Πάτμου δεν είναι διασκεδαστικός. Δεν πρόκειται  για χαριτωμένη και ελαφρού χαρακτήρα μουσική χορευτική γιορτή. Μπροστά στο Ιερό Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη μόνο ένα πνευματικό και σοβαρό μουσικό φεστιβάλ θα μπορούσε να πραγματοποιείται και αυτό ακριβώς κάνουμε. Γι’ αυτό και το κοινό χειροκροτεί ενθουσιωδώς. Ακόμη και για έργα που κάποιοι από το κοινό ακούν για πρώτη φορά η ανταπόκριση είναι θερμή και πολλές φορές συγκινητική «Έπρεπε να γίνω 80 χρόνων για να ακούσω κάτι τόσο όμορφο»; με ερώτησε σεβαστή νησιώτισσα όταν πρωτοάκουσε στο φεστιβάλ το Ρέκβιεμ του Φωρέ». Στον στόχο ενός περιεχομένου πραγματικά πνευματικού μέσα από μουσικά έργα υψηλής Τέχνης το Φεστιβάλ εξακολουθεί να επιμένει πάντα με την πεποίθηση ότι το πραγματικά Ωραίο δεν χρειάζεται ειδικές γνώσεις για να το απολαύσεις. Αρκεί να το δεις. Αρκεί να το ακούσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια προς και από Πάτμο και καταλύμματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Δήμο Πάτμου: Τηλ. 2247031235 Φαξ 2247031577,
Ακολουθεί το πρόγραμμα του 9ου Φεστιβάλ με τις ημερομηνίες των εκδηλώσεων και τα έργα που θα παρουσιαστούν:


Πρόγραμμα 9ου Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου
27 Αυγούστου – 4 Σεπτεμβρίου 2009

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Άλκης Μπαλτάς


Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
• Συναυλία ομάδας Ιεροψαλτών Πάτμου ( Υπεύθυνος κ. Ιάκωβος Γιαμαίος)
• Ο ψάλτης Βασίλης Αγρόκωστας (τραγούδι και πολίτικη λύρα) και τα έγχορδα της  Ορχήστρας του Φεστιβάλ
Πρόγραμμα: Βυζαντινοί ύμνοι από τους Ιεροψάλτες Πάτμου και το έργο «Εισάκουσον μου» του Βασίλη Αγρόκωστα για ψάλτη, πολίτικη λύρα και ορχήστρα εγχόρδων
Μαέστρος: Άλκης Μπαλτάς

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009
Δημοτική Χορωδία Καλύμνου και Ορχήστρα Φεστιβάλ Πάτμου
Πρόγραμμα: «Ωδή εις τον Όσιον Σάββα τον εν Καλύμνω» του Γεώργιου Ι.Χατζηθεοδώρου
Μαέστρος: Γ. Χατζηθεοδώρου

Σάββατο 29 Αυγούστου 2009
Συναυλία με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου
Σολίστ: Τζίνα Πούλου (σοπράνο), Μαρία Κατσούρα (σοπράνο), Ευγενία Παπαδήμα (πιάνο), Χριστίνα Παντελίδου (όμποε ντ’ αμόρε)
Πρόγραμμα: Έργα του Μπάχ (κοντσέρτα και άριες από καντάτες), έντεχνα τραγούδια και θρησκευτική μουσική από τον κινηματογράφο
Μαέστρος: Άλκης Μπαλτάς

Κυριακή 30 Αυγούστου  2009
Ορχήστρα και Μικτή Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Λάρισας
Πρόγραμμα: Θρησκευτικά χορωδιακά τραγούδια και το μουσικό παραμύθι « Ο Εγωιστής Γίγαντας» σε κείμενο Όσκαρ Ουάϊλντ και μουσική Άλκη Μπαλτά (με προβολές διαφανειών)
Μαέστρος: Δημήτρης Καρβούνης

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009
1η Συναυλία για την Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος
Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου με τον σολίστα του βιολιού Νίκο Μάνδηλα
Πρόγραμμα: « Οι τέσσερις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι
Μαέστρος: Άλκης Μπαλτάς

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009
2η Συναυλία για την Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος-
 «Από το Βυζάντιο στο σήμερα»- Συναυλία Δημήτρη Μπάση
Πρόγραμμα: Βυζαντινοί ύμνοι και ελληνικά τραγούδια που αναφέρονται στην Φύση

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009
Παιδική Χορωδία του Δήμου Αθηναίων
Πρόγραμμα : το «Stabat Mater» του Περγκολέζι και  θρησκευτικά τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών για παιδική χορωδία
Μαέστρος: Ρόζη Μαστροσάββα

Οργάνωση: Αλέξανδρος Μούζας/ ΑNAX- CULTURAL PROJECTS

 


Choose language
 
© 2008 site.gr