Προφίλ      Υπηρεσίες      Παραγωγές      Νέα      Πηγές      Επικοινωνία      Σύνδεσμοι
 
 
 
13ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου


13ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου
Πάτμος, 30 Αυγούστου – 4 Σεπτεμβρίου 2013
Υπαίθριος χώρος Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως 
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Άλκης Μπαλτάς

Οργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου

Έξι μέρες γεμάτες μουσικούς θησαυρούς πνευματικής ανάτασης
 

Το 13ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου πραγματοποιείται φέτος από την Παρασκευή 30 Αυγούστου έως την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013, στον Ιερό χώρο της Αποκάλυψης με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Μαέστρο Άλκη Μπαλτά και διοργανωτή το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου. 

Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, που ξεκίνησε το 2001,  είναι πλέον μία από τις σημαντικότερες και μοναδικές, ως προς το περιεχόμενό της, μουσικές καλοκαιρινές διοργανώσεις με στόχο την παρουσίαση εκδηλώσεων υψηλού μουσικού και πνευματικού περιεχομένου, όπως αρμόζει στον ιερό χώρο στον οποίο φιλοξενείται.  

Στο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, το περιβάλλον, και όλη η φύση ενός πανέμορφου νησιού,  συνδυάζονται ιδανικά με τη θρησκευτική μουσική και δημιουργούν μία θαυμαστή αρμονία, που οδηγεί σε ιδιαίτερα μονοπάτια απόλαυσης και κατάνυξης, αντανακλώντας το θείο και τα έργα των ανθρώπων στην καλύτερη εκδοχή τους, όπως ακριβώς διατυπώνει την πάγια θέση του Φεστιβάλ ο Καλλιτεχνικός του Διευθυντής Άλκης Μπαλτάς: "Μπροστά στο Ιερό Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη μόνο ένα πνευματικό και σοβαρό μουσικό φεστιβάλ θα μπορούσε να πραγματοποιείται, και αυτό ακριβώς κάνουμε".

Στα 13 χρόνια της ιστορίας του το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου έχει παρουσιάσει πλήθος καλλιτεχνών προσφέροντας στο κοινό μια καλοκαιρινή εμπειρία εντελώς διαφορετική από κάθε άλλη μουσική διοργάνωση, σε ανοιχτό χώρο. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο το Φεστιβάλ γίνεται πόλος έλξης πολυάριθμων επισκεπτών, που θέλουν να γευτούν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των εκδηλώσεων του, αλλά και να απολαύσουν την ομορφιά  που προσφέρει το νησί  και  οι πάντα φιλόξενοι κάτοικοι του.  

Και το 13ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, επιμένει και προσκαλεί ξεχωριστούς καλλιτέχνες και σχήματα για 6 ημέρες μουσικής πανδαισίας αλλά και παιδείας, αποκαλύπτοντας τον τεράστιο πλούτο της θρησκευτικής μουσικής και ποίησης.  

Εκκλησιαστικοί ύμνοι από την Ορθόδοξη και Δυτική μουσική παράδοση, Βυζαντινοί Ύμνοι (ελληνικά και αραβικά),  λατρευτικά τραγούδια της Μικράς Ασίας και των Δωδεκανήσων, θρησκευτικά χορωδιακά τραγούδια του διεθνούς μουσικού ρεπερτορίου, βραδιά αφιερωμένη στον Ποιητή μας Κωστή Παλαμά και τα ποιήματά του για την Παναγία, βραδιά για την προστασία του περιβάλλοντος με παραδοσιακά τραγούδια της Δωδεκανήσου, και μία ιδιαίτερη εκπαιδευτική συναυλία με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ να συμπράττει με τους μαθητές του Γυμνασίου της Πάτμου δημιουργούν ένα ποικιλόμορφο  και ιδιαίτερο πρόγραμμα που συγκινεί και συνεγείρει.

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013
Συναυλία Σε μνήμη Θανάση Αναπολιτάνου
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ

“Ισχύς μου και ύμνησίς μου ο Κύριος”          

Επιλογή εκκλησιαστικών ύμνων από την Ορθόδοξη και Δυτική μουσική παράδοση

Διεύθυνση Χορωδίας : Γιώργος Σακελλαρίδης
Σολίστ : Ελευθερία Ζαράκη, σοπράνο
Λεωνίδας Σακελλαρίδης, τενόρος

 


Σάββατο 31 Αυγούστου 2013
Συναυλία για τα 300 χρόνια από την ίδρυση της Πατμιάδας σχολής (1713-2013)
Συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής "ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ"

 

Στο πρώτο μέρος θα ακουστούν  Βυζαντινοί Ύμνοι (ελληνικά και αραβικά) ενώ στο δεύτερο, λατρευτικά τραγούδια της Μικράς Ασίας και των Δωδεκανήσων.

 

 
Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013
Συναυλία για την Ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος
ΚΑΙΤΗ ΚΟΥΛΙΑ "Μεσ
στου Αιγαίου τα τραγούδια"

Συναυλία με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια της Δωδεκανήσου.
Την γνωστή τραγουδίστρια συνοδεύουν σπουδαίοι μουσικοί, όπως
οι Χρήστος Τσιαμούλης (λαούτο - τραγούδι),  Στέλλα Βαλάση (σαντούρι) και Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί).

 

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013
Εκπαιδευτική συναυλία: CAM-media του Αλέξανδρου Μούζα

 Εκπαιδευτική συναυλία με το έργο του Αλέξανδρου Μούζα CAM-MEDIA για ορχήστρα εγχόρδων, ηλεκτρονικό υπολογιστή και ομάδα μαθητών,
στο οποίο, μαζί με την Ορχήστρα Φεστιβάλ της Πάτμου θα συμπράξουν μαθητές του Γυμνασίου της Πάτμου.

 

  Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013
Συναυλία-Αφιέρωμα για τα 70 χρόνια από το θάνατο του Κωστή Παλαμά

"...φέγγω εμπρός στη Παναγιά"
Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου

Η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου  αποτελείται από επαγγελματίες μουσικούς διαφόρων ελληνικών ορχηστρών. Η ορχήστρα θα εμφανιστεί, υπό την διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά, στην τέταρτη συναυλία του φεστιβάλ,
την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα αυτής της συναυλίας περιλαμβάνει έργα θρησκευτικά έργα ελλήνων και ξένων συνθετών, και είναι διανθισμένο με ποιήματα του Παλαμά αναφερόμενα κυρίως στην Παναγία.

 

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013
Μουσική από την Εσθονία
Χορωδία κοριτσιών του μουσικού γυμνασίου Tallin Εσθονίας

 


To  πρόγραμμα περιλαμβάνει θρησκευτικά χορωδιακά τραγούδια του διεθνούς μουσικού ρεπερτορίου.
Διεύθυνση Χορωδίας: Ingrid Korvits

 *******


H είσοδος στις συναυλίες είναι ελεύθερη.

Υπαίθριος χώρος Ιερού σπηλαίου της Αποκάλυψης
Ώρα έναρξης 20.30

  *******


Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου και στηρίζεται οικονομικά από τον Δήμο Πάτμου, την Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου- Τμήμα Πολιτισμού Δωδεκανήσου, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και  του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια προς και από Πάτμο και καταλύματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Δήμο Πάτμου: Τηλ. 22473 60300, 22470 31666, 22470 29363.

Οργάνωση: Αλέξανδρος Μούζας / ΑNAX- CULTURAL PROJECTS
κιν.6932 655 650, almouz@ath.forthnet.gr, alexandros@mouzas.com, info@anax-culture.gr
Επικοινωνία: Χαρά Πετρούνια 6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr

 


Choose language
 
© 2008 site.gr